Arxiprestat de Reus

Fundació benèfica privada "Mare de Déu de Misericòrdia"

Qui som?

La Fundació Privada Mare de Déu de la Misericòrdia és una entitat que treballa envers la consecució d’una societat més inclusiva i més respectuosa amb el conjunt de la ciutadania.

La Fundació va ser creada l’any 1992 amb l’objectiu de proporcionar una solució temporal d’allotjament per a persones sense llar o en risc d’exclusió residencial de la província de Tarragona.

Els nostres Estatuts marquen com a finalitat l’atenció i assistència a persones en situació d’exclusió social. L’equip està format per personal qualificat i sensible a la problemàtica del col·lectiu, persones properes, compromeses i amb una gran vocació d’ajuda a l’altre. Treballem per al benestar i la recuperació física, psíquica i espiritual de persones que, per motius diversos, es troben en situació de sense llar. El sense llarisme, en totes les seves manifestacions, té un fort impacte en la salut física i mental de les persones.

Que fem?

La Fundació Privada Mare de Déu de la Misericòrdia és una entitat que treballa envers la consecució d’una societat més inclusiva i més respectuosa amb el conjunt de la ciutadania.

La Fundació va ser creada l’any 1992 amb l’objectiu de proporcionar una solució temporal d’allotjament per a persones sense llar o en risc d’exclusió residencial de la província de Tarragona.

Casa Misericòrdia és un projecte integral que dona resposta a la necessitat d’habitatge de moltes persones que es troben en risc d’exclusió social. La Fundació treballa per a oferir una opció d’habitatge temporal durant el procés de vulnerabilitat i que els residents puguin reinserir-se en la societat i també en el mercat laboral, a més de recuperar els seus vincles familiars.

Vetllem pel benestar de persones sense llar a causa de malalties físiques o mentals, patologies o addiccions, donem allotjament, cobrim necessitats bàsiques i treballem per la reinserció sociolaboral.

Creiem en el seu potencial de recuperació i en la seva capacitat per a reintegrar-se en la societat i treballem incansablement per a minimitzar la seva exclusió social i residencial.

Activitats:

  • Integració en l’entorn: aquesta activitat inclou sortides i excursions perquè els residents coneguin i es relacionin amb la seva comunitat, participació en esdeveniments comunitaris per establir vincles amb els veïns i assistència a tallers i formacions externes per adquirir noves habilitats i coneixements.
  • Formació laboral: es centra a preparar els residents per al món laboral. S’ofereixen tallers d’informàtica i gestió telemàtica per millorar les seves habilitats digitals, programes d’alfabetització per reforçar la capacitat de lectura i escriptura i serveis d’orientació laboral per ajudar-los a trobar feina o millorar les seves perspectives laborals.
  • Activitats d’hàbits: per a inculcar hàbits i valors positius. La distribució de tasques diàries té com a objectiu ensenyar el respecte a l’espai comú i als companys, fomentar la responsabilitat personal i promoure una convivència harmònica a la llar.
  • Convivència: organitzem i supervisem la vida a la casa, incloent-hi la distribució de tasques i promoció d’hàbits de convivència.
  • Atenció sanitària i acompanyament: oferim suport en salut mental, incloent-hi teràpies i seguiment de tractaments, i quan és necessari ho fem amb col·laboració amb els Centres de salut mental i Centres ocupacional

 

Una mica d'història

L’any 1992, amb la celebració del IV Centenari de l’Aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia, l’Assemblea de Cristians de Reus fa la proposta de crear una centre d’acollida per als més necessitats. Va néixer la CASA FAMILIAR “MARE DE DÉU DE MISERICÒRDIA”.

L’edifici, al carrer de l’Hospital, és l’antiga casa que es coneix com el lloc on va néixer Isabel Basora, la pastoreta a qui se li va aparèixer la Mare de Déu, invocada per alliberar a la ciutat de l’epidèmia de la peste a l’any 1592.

Aquest carrer rep el nom per l’antic Hospital que compaginava les tasques sanitàries amb les d’acolliment de pobres i desvalguts.

El 6 de gener de l’any 1841 Mª Rosa Molas, nascuda a Reus, inicia la seva vida consagrada com a religiosa de la caritat, en aquest hospital.

L’any 1849 és destinada a Jesús (Tortosa), per fer-se càrrec de la Casa de Misericòrdia. L’any 1857 funda la Congregació de les Germanes de la Consolació.

El carrer de l’Hospital, situat en el bell mig de la ciutat, al cor de Reus, un carrer que tantes vegades va trepitjar santa Mª Rosa Molas, forma part de les arrels històriques i carismàtiques de les Germanes de la Consolació.

Per ell hi van passar la superiora de l’hospital, sor Lluïsa Estivill i sor Mª Rosa Molas tot creuant les línies del setge a la ciutat de les tropes de Zurbano que bombardejava Reus. Les dos religioses van facilitar l’acord de la fi dels bombardejos, era l’11 de juny de 1843. Fet que es recorda tots els anys a Reus fent memòria i renovant el “vot de poble” en agraïment a la Mare de Déu de Misericòrdia.

Entrem a la Casa...

Fets destacats!

UNA LLAR AMB COR

Tv3 ens visita a la Casa Misericòrdia de Reus, amb motiu de la celebració dels 25 anys acollint a persones sense llar.

EDICIÓ IMPRESCINDIBLES 2020

El Canal Reus, amb el suport de Vermuts Miró, ha tornat a posar en valor les entitats i associacions imprescindibles del territori, entre els quals es troba la Fundació benèfica privada Mare de Déu de Misericòrdia, més coneguda com la Casa Misericòrdia.

LA CASA MISERICÒRDIA FA 25 ANYS

Tv3 ens visita a la Casa Misericòrdia de Reus, amb motiu de la celebració dels 25 anys acollint a persones sense llar.